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Additional FAQs on Affordable Care Act and MHPAEA 
              
 
The Departments of Health and Human Services, Labor and the Treasury (the 
Departments) jointly issued FAQs (FAQ Part V) about implementation of the 
Affordable Care Act and the Mental Health Parity and Addiction Equity Act 
(MHPAEA).  The FAQs are available at http://www.dol.gov/ebsa/faqs/faq-aca5.html.  
A specially prepared copy with a Table of Contents for ease of use is available by 
“clicking here.” 
 
The new guidance consists of seven FAQs about the Affordable Care Act and eight 
FAQs about the MHPAEA. 
 
Two of the Affordable Care Act FAQs address issues of general relevance concerning 
the requirement to issue a notice of material modifications 60-days before the 
effective date of such modifications and age 26 coverage rules.  We set out these 
two FAQs below: 
 
Q4: When are group health plans and health insurance issuers required to 
comply with the notice requirement in PHS Act Section 2715 (d)(4), which 
generally requires a 60-day prior notice for material modifications to the 
plan or coverage? 
PHS Act Section 2715 as added by the Affordable Care Act generally provides, 
among other things, that not later than 12 months after the date of enactment of 
the Affordable Care Act, the Departments must develop standards for use by group 
health plans and health insurance issuers in compiling and providing a summary of 
benefits and coverage explanation that accurately describes the benefits and 
coverage under the applicable plan or coverage and, not later than 24 months after 
the date of enactment, plans and issuers must begin to provide the summary 
pursuant to the standards. 
 
PHS Act Section 2715(d)(4) generally provides that if a group health plan or health 
insurance issuer makes any material modification in any of the terms of the plan or 
coverage involved (as defined for purposes of Section 102 of the Employee 
Retirement Income Security Act (ERISA)) that is not reflected in the most recently 
provided summary of benefits and coverage, the plan or issuer must provide notice 
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of such modification to enrollees not later than 60 days prior to the date on which 
such modification will become effective. 
 
Accordingly, it is the view of the Departments that group health plans and health 
insurance issuers are not required to comply with the 60-day prior notice 
requirement for material modifications in PHS Act Section 2715 (d)(4) until plans 
and issuers are required to provide the summary of benefits and coverage 
explanation pursuant to the standards issued by the Departments. The 
Departments have not yet issued the standards. (emphasis added) 
 
Q5: My group health plan normally charges a copayment for physician 
visits that do not constitute preventive services. The plan charges this 
copayment to individuals age 19 and over, including employees, spouses, 
and dependent children, but waives it for those under age 19. Is this 
permissible? 
Yes. The Departments’ regulations implementing PHS Act Section 2714 provide that 
the terms of a group health plan or health insurance coverage providing dependent 
coverage of children cannot vary based on age (except for children who are age 26 
or older). While this generally prohibits distinctions based upon age in dependent 
coverage of children, it does not prohibit distinctions based upon age that apply to 
all coverage under the plan, including coverage for employees and spouses as well 
as dependent children. In this case, the copayments charged to dependent children 
are the same as those charged to employees and spouses. Accordingly, the 
Departments will not consider the arrangement described in this question (including 
waiver, for individuals under age 19, of the generally applicable copayment) to 
violate PHS Act Section 2714 or its implementing regulations. (emphasis added) 
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LEGAL DISCLAIMER: Information contained in this publication is not legal advice, and 
should not be construed as legal advice. If you need legal advice upon which you can rely, 
you should seek a legal opinion from your attorney. 


